Mufiny jabłkowe z kruszonką orzechową - przepis
Składniki na ciasto:
- 1,5 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 0,5 szkl. oleju
- 0,5 szkl. mleka
- 2 jajka
- 2 średnie jabłka
- sok z połówki cytryny
Składniki na kruszonkę:
- łyżka zimnego masła
- 2 łyżki mąki
- łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki posiekanych orzechów (włoskich lub/i laskowych)
Wykonanie:
Jak wiele przepisów i ten najpierw każe mieszać składniki suche i mokre w osobnych miskach. Nigdy tego nie praktykuję, z lenistwa po prostu.
Te mufiny robi się bardzo szybko. Jabłka należy umyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Resztę składników wymieszałam łyżką w jednej dużej misce. Na koniec dodałam jabłka i wmieszałam je w ciasto. Powstałą masę przelałam do formy na mufiny. Wystarczyło na równe 12 sztuk.
Przygotowanie kruszonki też nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych, wszystkie składniki należy ugniatać ze sobą w rękach, aż powstanie masa, która będzie sklejać się w jednolite grudki. Kruszonką posypuje się mufiny i wstawia do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 30 minut.
Z powodzeniem można jeść ciepłe.
Za pięknie to to nie wygląda ;). Ale piekarnik zrobi swoje. Tu jeszcze bez kruszonki... |
A tu już po obróbce cieplnej. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz