niedziela, 24 marca 2013

Mufiny jabłkowe z kruszonką orzechową - przepis
Składniki na ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 0,5 szkl. oleju
  • 0,5 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 2 średnie jabłka
  • sok z połówki cytryny

Składniki na kruszonkę:
  • łyżka zimnego masła
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki posiekanych orzechów (włoskich lub/i laskowych)

Wykonanie:
Jak wiele przepisów i ten najpierw każe mieszać składniki suche i mokre w osobnych miskach. Nigdy tego nie praktykuję, z lenistwa po prostu. 
Te mufiny robi się bardzo szybko. Jabłka należy umyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Resztę składników wymieszałam łyżką w jednej dużej misce. Na koniec dodałam jabłka i wmieszałam je w ciasto. Powstałą masę przelałam do formy na mufiny. Wystarczyło na równe 12 sztuk.
Przygotowanie kruszonki też nie wymaga zbyt dużych umiejętności kulinarnych, wszystkie składniki należy ugniatać ze sobą w rękach, aż powstanie masa, która będzie sklejać się w jednolite grudki. Kruszonką posypuje się mufiny i wstawia do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 30 minut. 
Z powodzeniem można jeść ciepłe. 

Za pięknie to to nie wygląda ;). Ale piekarnik zrobi swoje. Tu jeszcze bez kruszonki...



A tu już po obróbce cieplnej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz